www.aikidoedzes.hu
Takenoko Aikido Dojo | Aikido edzések 8 éves kortól
Aikido | Rólunk | Galéria | Segédanyagok | Elérhetőség | Kezdőoldal
www.aikidoedzes.huAz aikidoA dojoGalériaSegédanyagokElérhetőség
Mi ez?
Mi ez?
Mi ez?
EDZÉSEK
Edzéseink helyszíne:
1037 Budapest, Farkastorki út 21.
Óbudai Judo Club

Edzés időpontok:
Kedd: 18:00 - 19:30
Csütörtök: 18:00 - 19:30
ELÉRHETŐSÉGEINK
E-mail: info@aikidoedzes.hu
---------------------------------
Patona Péter
Tel.: +36 20 447-00-00
---------------------------------
Szekeres Tamás
Tel.: +36 20 360-53-33
AIKIDO TÖRTÉNETEUeshiba Morihei
(1883 - 1969)
Az aikidó (Aikido) egy tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet. Alapítója Uesiba Morihei, ismertebb nevén O-szenszej, azaz nagymester, nagy tanító.

Az aikidó gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének elvezetésén, és annak az ellenfélre való visszafordításán vagy szétszórásán alapulnak. Az Alapító megfogalmazása szerint, az aikidó egy olyan Út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, és amellyel békét teremthetünk a Világegyetemben. Ennek megfelelően az aikidó gyakorlása során nem létezik ellenfél vagy ellenség, hanem partner van, akit vezetnünk és irányítanunk kell. A gyakorlónak tehát nem a pusztításra, hanem minden esetben az építő jellegű konfliktus-kezelésre kell törekednie.

Uesiba Morihei, az Alapító fiatal korában számos harcművészetben szerzett magas szintű tapasztalatot. Ezek közül a Takeda Szókakutól tanult Daitó-rjú Dzsú Dzsucu, valamint a Jagjú Sinkage-rjú Kendzsucu hatásai, valamint a kínai belső irányzatok között ismert Pa Kua Csang kitérő mozgás-gyakorlatai a legszembetűnőbbek.

Az Alapító spirituális fejlődésére - a harci gyakorlatok mellett - jelentős befolyással volt az, hogy az Omoto-kjó sintó szekta követőjévé vált. A szekta célja a Béke Királyságának a megalapítása volt, amelyet Mongólia területén szerettek volna felépíteni. Ez a szellemi hatás az aikidóban is jelentkezik. Ó-szenszej ennek hatására ismerte fel, hogy a budóban a harcművészetek gyakorlása és a filozófiai, spirituális tanítások ismerete egyaránt fontos. Az aikidó alapelvei a későbbiektől szorosan a taoista világképre épülnek, s ahogy Ueshiba Morihei is sokszor hangsúlyozta: az aikidó megvalósítása során elengedhetetlen a Jin és Jang kölcsönhatásának a megismerése, és a gyakorlatban történő alkalmazása.

Az aikidó szót három ideogramma alkotja:

- az AI jelöli az egységet, az egyesítő cselekvést, az egyesülést, a harmóniát;

- a KI írásjele a rizsfőzés során felszálló gőzt jelképezi, így a levegőhöz, a légzéshez, az életerőhöz kapcsolódik. A távolkeleti gondolkodásban a KI az univerzumot átható egyetemes energiát jelenti;

- a két részből álló, egy fejet, valamint az előre haladó mozgást ábrázoló ideogramma, mely egy járás közben az útját fürkésző emberként értelmezhető; ezt általában ösvénynek, útnak, az emberiség szolgálatában végrehajtott feladatnak fordítják.

A három szótag leggyakoribb magyarázata alapján tehát, az aikidó leginkább ismert fordítása "Az Univerzum energiájával való egyesülés útja".

Forrás: wikipedia.org

Takenoko Aikido - Dojo (2009) | E-mail: info@aikidoedzes.hu | Tel.: +36 20 447-00-00, +36 20 360-53-33
Készítette: MultiArts Studio